کاشت مو ناموفق: آشنایی با علائم و علل رایج شکست کاشت مو
هرچند امروزه عمل کاشت مو یکی از روشهای محبوب و مؤثر برای بازیابی موهای از دسترفته به شمار میرود و میزان موفقیت آن در حدود 90 تا 95 درصد است؛ اما در برخی موارد ممکن است نتیجه مورد انتظار فرد محقق نشود. حتی در مواردی نیز احتمال دارد که کاشت مو ناموفق باشد و در انتها، نتیجهای نامطلوب و غیرخوشایند حاصل گردد. در این مقاله نشانههای کاشت مو ناموفق و رایجترین دلایل شکست کاشت مو را برای شما شرح دادهایم. البته باید بدانید که ناموفق بودن کاشت مو تحت شرایطی قابل اصلاح میباشد که در ادامه شما را با راهکارهای درمانی آن آشنا میکنیم و برای حل این موضوع گام به گام در کنارتان هستیم.
احتمال شکست کاشت مو چقدر است؟
شکست واقعی جراحی کاشت مو زمانی است که فولیکولهای تازه کاشتهشده، رشد نکنند. باید دانست که نرخ شکست خوردن کاشت مو در کلینیکهای حرفهای با جراحان ماهر (نظیر کلینیکهای تخصصی که با دکتر سینوهه همکاری دارند) معمولاً کمتر از 2٪ میباشد. از سوی دیگر، کلینیکهای غیرحرفه ای که از تکنیکهای نامناسب جراحی کاشت مو استفاده میکنند ممکن است تا 30% نرخ شکست داشته باشند.
علائم کاشت مو ناموفق چیست؟
نشانههای کاشت مو ناموفق هم به صورت فیزیکی و هم بصری قابل رؤیت هستند و شامل موارد زیر میباشند:
1. عدم رشد موهای کاشته شده: بعد از عمل کاشت، معمولاً موها پس از 3 الی 6 ماه شروع به رشد میکنند؛ اما اگر بعد از این بازه زمانی، موها رشد خوبی نداشته باشند، عمل پیوند مو با موفقیت همراه نبوده است.
2. ریزش شدید موهای کاشتهشده: هرچند ریزش مو بعد از کاشت، امری طبیعی است و در حقیقت، پروسه شوک ریزش که در هفتههای ابتدایی پس از عمل کاشت مو رخ میدهد، بخشی از فرایند کاشت مو میباشد؛ اما اگر این ریزش برای مدت طولانی ادامه یابد و موها رشد خوبی نداشته باشد، این موضوع، یکی از علائم کاشت مو ناموفق به شمار میرود.
3. رشد غیرطبیعی و ناهماهنگ موها: اگر موهای تازه کاشتهشده بهطور ناهماهنگ و با زاویههای غیرطبیعی نسبت به سایر موهای طبیعی اطراف رشد کنند، از نشانههای کاشت موی ناموفق میباشد.
4. خط رویش موی غیر طبیعی: اگر خط رویش مو کاملاً متقارن، تیز و یا بیشازحد پایین باشد، یکی از علائم کاشت موی ناموفق به حساب میآید.
5. تراکم کم موها: گاهی به دلیل عدم دقت در استخراج و کاشت فولیکولها، موها به درستی و در جای مناسب کاشته نمیشوند و تراکم نهایی آنها کمتر از انتظار است.
6. خارش شدید و درد مداوم: بروز علائمی نظیر خارش و درد در روزهای آغازین پس از عمل، امری طبیعی است؛ اما در صورت تداوم میتواند نشاندهنده عفونت و یا مشکلی دیگر در روند بهبودی باشد و این موضوع، تأثیر منفی در نتیجه نهایی عمل خواهد داشت.
7. زخمهای برجسته: وجود زخمهای قابل توجه و برجسته در ناحیه کاشت میتواند نشان از استفاده از تکنیکهای نامناسب جراحی باشد.
8. عدم بهبود زخمها: اگر زخمهای پشت سر یا کنار سر (ناحیه بانک مو) بهبود نیابند و برجسته و دردناک باقی بمانند، این امر نشاندهنده خطا در روند کاشت مو و ناموفق بودن عمل است.
9. عفونت یا التهاب: یکی دیگر از علائم کاشت مو ناموفق، ایجاد عفونت و التهاب شدید در ناحیه کاشت است که این مشکل به فولیکولهای کاشتهشده آسیب میرساند و مانع از رشد صحیح موها میشود. ازجمله علائم عفونت بعد از کاشت مو عبارتند از:
- تب و لرز و احساس بدحالی
- تورم شدید ناحیه کاشت و نواحی اطراف آن
- قرمزی بیش از حد و مداوم در ناحیه کاشت
- وجود زخم های چرکی یا آبسههای کوچک در نواحی کاشت
- تأخیر در روند بهبود زخمها
- وجود مایعات چرکی و ترشحات غیرطبیعی (به رنگ سبز یا زرد) با بوی نامطبوع در ناحیه کاشت
علل کاشت مو ناموفق
درک اینکه چگونه امکان دارد پیوند مو با شکست مواجه شود، میتواند به شما در تصمیمگیری آگاهانهتری در آینده کمک کند. به طور کلی، همه روشهای جراحی با درجات مختلفی از خطر یا عوارض جانبی همراه هستند. ریشه برخی از دلایل کاشت موی ناموفق به مهارت جراح و تکنیکهای بهکاررفته و برخی دیگر به عوامل مرتبط با بیمار بازمیگردد. از جمله دلایل اصلی شکست کاشت مو میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
تأثیر عوامل کلینیکی در شکست خوردن کاشت مو:
1. تکنیکهای نامناسب جراحی
استفاده از تکنیکهای قدیمی میتواند منجر به نتایج نامطلوب کاشت مو شود؛ چراکه در این روشها، فولیکولهای استخراجشده بهطور مناسب در محل گیرنده کاشته نمیشوند و به تبع آن، نتایجی نظیر تراکم نامناسب موها، جای زخمهای قابل مشاهده و رشد نادرست موها حاصل میشد. امروزه تکنیکهای جدیدتر کاشت مو نظیر استخراج واحد فولیکولی (FUE) و پیوند واحد فولیکولی (FUT) احتمال موفقیت این عمل را افزایش دادهاند؛ اما همچنان نیاز به دقت و مهارت بالای پزشک دارند.
2. استفاده از تجهیزات قدیمی و آسیب به فولیکول مو
به کارگیری تجهیزات قدیمی برای کاشت مو میتواند علاوه بر آسیب زدن به فولیکولهای مو، زخمهای بزرگی نیز بر جای بگذارند و در نتیجه عمل اثر منفی داشته باشند. در عوض، استفاده از ابزارهای مدرن و جدید کاشت مو نظیر میکروموتورهای دقیق و پیشرفته، استخراج و کاشت فولیکولها را آسانتر کرده و نتایج بهتری را به دنبال خواهند داشت.
3. عدم تخصص و تجربه کافی جراح
یکی از عوامل کلیدی در کاشت موی موفق، تجربه بالا و مهارت جراح کاشت مو است. یک جراح حرفهای باید در انتخاب زاویه و عمق مناسب برای کاشت فولیکولها دقت کافی داشته باشد و در غیر این صورت و در شرایطی که تکنیکهای لازم برای کاشت را بهدرستی اجرا نکند، کاشت مو نتیجهای غیرطبیعی و نامطلوب خواهد داشت.
4. عدم مراقبتهای پس از جراحی
مراقبتهای ضعیف پس از عمل و رعایت نکردن دستورالعملهای پزشک متخصص بعد از جراحی میتواند باعث بروز مشکلاتی نظیر عفونت، التهاب و یا عدم رشد موهای کاشتهشده شود. جلوگیری از خارش ناحیه کاشت، رعایت بهداشت و مصرف داروهای تجویزشده به دستور پزشک برای داشتن نتیجهای مطلوب امری ضروی میباشد و در غیر این صورت، افراد در معرض کاشت مو ناموفق قرار میگیرند.
5. عفونت و التهاب بعد از عمل
هرچند عفونت یا التهاب در ناحیه کاشت یا اهداکننده به ندرت رخ میدهد؛ اما در صورت وقوع، میتواند مانع از بهبود زخمها و رشد مناسب موها شود و نتایج عمل را تحت تأثیر قرار دهد. باید دانست که ایجاد عفونت ممکن است به دلیل استفاده از ابزارهای غیراستریل حین عمل و یا عدم رعایت بهداشت بعد از عمل رخ بدهد.
6. فریب هزینه ارزان کاشت مو
واقعیت این است که کاشت مو یک روش نسبتاً پرهزینه میباشد؛ اما برخی از کلینیکها در گوشه و کنار جهان، آن را با قیمتهایی ارزانتر از سایر مراکز کاشت مو ارائه میکنند. اکثر افرادی که فریب چنین مراکزی را میخورند، در نهایت پشیمان میشوند و نتیجه کار آنان، موهایی آسیب دیده با ظاهری غیرطبیعی و در برخی موارد، مشکلات سلامتی است.
تأثیر عوامل بیولوژیکی و فردی در شکست کاشت مو:
1. کیفیت پایین بانک مو
کیفیت بانک مو (موهای ناحیه اهداکننده) نقش بسیار مهمی در موفقیتآمیز بودن جراحی کاشت مو دارد. اگر موهای ناحیه بانک مو به صورت نازک و ضعیف باشد و یا مقدار آنها کم و ناکافی باشد، فولیکولهای تازه کاشتهشده به خوبی رشد نخواهند کرد.
2. تراکم کم موها
موهای منطقه اهداکننده باید از لحاظ کمیت و کیفیت در شرایط خوبی باشند تا نتیجه مطلوبی بعد از کاشت مو حاصل شود؛ یعنی هم موهای ناحیه بانک مو باید ضخیم و قوی باشند و هم از تراکم خوبی برخوردار باشند تا بتوانند در ناحیه طاس بهخوبی رشد کنند. عدم تراکم مناسب موها باعث میشود ناحیه کاشت از پوشش خوبی برخوردار نشود و نتیجهای غیرطبیعی و ناخوشایند ایجاد شود.
3. عوامل ژنتیکی و بیولوژیکی
برخی افراد به دلیل ویژگیهای بیولوژیکی یا ژنتیکی، واکنش منفی به پیوند مو نشان میدهند. به طور مثال، مشکلات خونرسانی به فولیکولها و برخی بیماریهای خاص موجب میشود که خونرسانی به ناحیه کاشت به خوبی صورت نگیرد و همین موضوع موجب ریزش مجدد موهای کاشتهشده و یا عدم رشد مناسب آنها میشود. گاهی نیز ممکن است واکنش سیستم ایمنی بدن به موهای تازه کاشتهشده و پس زدن پیوند رخ بدهد.
4. کاندید نامناسب کاشت مو
افرادی که در حال شیمیدرمانی هستند و یا دچار مشکلات هورمونی، بیماریهای پوستی و سایر شرایط پزشکی خاص هستند، کاندید مناسبی برای کاشت مو نمیباشند و حتی در صورت رعایت تمام نکات عمل، نتیجه مطلوبی حاصل نمیشود.
5. انتظارات غیرواقعبینانه فردی
برخی افراد، انتظارات غیر واقعبینانه از کاشت مو دارند. به طور مثال، در افراد با بانک موی ضعیف و یا با طاسی زیاد، ممکن است کاشت مو به طور کامل انتظارات آنان را برآورده نکند. بنابراین، مشاوره قبل از عمل و داشتن انتظارات واقعی از نتیجه نهایی میتواند تا حد زیادی حس عدم رضایت پس از عمل را کاهش دهد.
راههای پیشگیری از کاشت مو ناموفق
با رعایت چند اصل مهم در کاشت مو و انجام اقدامات مؤثر، میتوان احتمال شکست کاشت مو را کاهش داد. البته باید دقت کرد که جلوگیری از کاشت موی ناموفق نیازمند توجه و برنامهریزیهای دقیق قبل و بعد از عمل است. برخی از مهمترین راههای جلوگیری از کاشت موی ناموفق به شرح زیر میباشد:
1. مشاوره قبل از کاشت مو و انتظارت واقع بینانه
مشاوره با پزشک قبل از جراحی کاشت مو میتواند به فرد کمک کند تا علاوه بر اینکه از آمادگیهای لازم قبل از عمل کاشت آگاه میشود، بتواند انتظارات واقعی از نتیجه نهایی داشته باشد.
2. انتخاب پزشک ماهر و مراکز درمانی معتبر
انتخاب یک جراح مجرب و ماهر که تخصص و تجربه کافی در زمینه کاشت مو دارد، یکی از اصلیترین راههای جلوگیری از کاشت موی ناموفق است. قبل از انتخاب پزشک بهتر است نمونه کارها و رضایت بیماران وی را مورد بررسی قرار داد. همچنین باید در مورد جدیدترین تکنیکها و تجهیزات پیشرفته کلینیک یا مرکز کاشت مورد نظر تحقیق نمود.
شما میتوانید به کمک دکتر سینوهه در کلینیکهای معتبر کاشت موی یزد و شیراز، همانند کلینیک تخصصی پوست و موی دکتر شاهی یزد و کلینیک تخصصی پوست و مو لیان شیراز کاشت موی موفقی را تجربه کنید؛ پس همین حالا برای رزرو وقت خود با ما تماس بگیرید.
3. انتخاب روش مناسب برای کاشت مو
پزشکانی که تجربه کافی دارند، میتوانند با ارزیابی دقیق شرایط بیمار و میزان گسترش طاسی، بهترین روش کاشت را منطبق با ویژگیهای فردی وی انتخاب نمایند تا عمل با نتیجه مطلوبی همراه باشد. پکیج کاشت مو اقساطی دکتر سینوهه، گزینهای عالی برای شما زیباجویان گرامی به شمار میرود تا با هر وضعیت مالی بتوانید از باکیفیتترین خدمات و روشهای مدرن کاشت مو بهرهمند شوید.
4. انتخاب زمان مناسب برای کاشت مو
برای کسب نتیجه مطلوب از کاشت مو و جلوگیری از کاشت موی ناموفق میبایست این عمل را زمانی انجام داد که فرد به سنی رسیده باشد که ریزش موی وی تثبیت شده است و نیز ناحیه طاس گسترش زیادی نیافته است.
5. بررسی دقیق بانک مو
کیفیت و کمیت بانک مو میبایست قبل از عمل به دقت توسط پزشک یا جراح متخصص مورد بررسی قرار گیرد تا فولیکولهای سالم و باکیفیتی در ناحیه طاس کاشته شوند و بهدرستی رشد کنند. بانک موی ضعیف نتیجه مطلوبی در پی نخواهد داشت.
6. مراقبتهای صحیح بعد از عمل
رعایت دستورالعملهای پزشک و مراقبتهای بعد از کاشت مو، اثر بسزایی در کاهش عفونت و بهتر شدن نتیجه نهایی دارد. ازجمله این مراقبتها میتوان به اجتناب از تماس مستقیم با آفتاب، پرهیز از فعالیتهای سنگین بدنی، استفاده منظم از داروهای تجویزشده و شستشوی صحیح ناحیه کاشت اشاره کرد.
7. ماساژ سر
هرچند لمس سر بلافاصله بعد از عمل کاشت مو، ممنوع است؛ زیرا ممکن است به فولیکولهای پیوندی آسیب بزند؛ اما با گذشت چند هفته از عمل و طبق دستورالعمل پزشک میتوان با ماساژ سر، خونرسانی به پوست سر را افزایش داد و موجب تحریک رشد موهای جدید شد.
8. ارزیابی وضعیت سلامت فرد
قبل از انجام جراحی کاشت مو میبایست سلامت کلی بیمار ارزیابی شود و مشکلات احتمالی و یا سابقه بیماریهای خاص نظیر فشار خون بالا، مشکلات سیستم خونرسانی، مشکلات هورمونی و دیابت بررسی گردد تا از ریزش مجدد موهای کاشتهشده جلوگیری شود.
9. کنترل عفونت و التهاب
در صورت مشاهده هرکدام از علائم عفونت پس از کاشت مو مانند قرمزی شدید، چرک و تورم میبایست سریعاً به پزشک مراجعه نمود تا در صورت لزوم با تجویز آنتیبیوتیکها و مراقبتهای ویژه، از تداوم عفونت جلوگیری شود.
10. عدم مصرف الکل و سیگار
الکل و سیگار با ایجاد اختلال در سیستم خونرسانی و اکسیژنرسانی به فولیکولهای تازه کاشتهشده، تأثیر منفی بر نتیجه کاشت مو میگذارد؛ لذا باید چند هفته قبل و بعد از عمل از مصرف این مواد مضر اجتناب گردد.
اگر دوست دارید که درباره زمان مناسب سیگار کشیدن بعد از کاشت مو بیشتر بدانید، اینجا کلیک کنید.
راه حل و درمان کاشت موی ناموفق
شکست خوردن کاشت مو به دلایل مختلف و شرایط خاصی که ذکر شد، رخ میدهد. در چنین شرایطی بسته به علت و علائم کاشت موی ناموفق، ممکن است راهحلهایی برای درمان یا اصلاح نتایج کاشت موی ناموفق وجود داشته باشد؛ راهکارهایی نظیر:
1. جراحی اصلاحی کاشت مو
در مواردی که کاشت مو به دلیل رشد ناکافی موها، زاویه نامناسب موها و تراکم کم، ناموفق بوده است؛ جراحی اصلاحی یکی از گزینههای درمانی میباشد که طبق موارد زیر انجام شود:
- افزودن فولیکول مو: در صورتی که تراکم موهای تازه کاشتهشده کافی نباشد، پزشک متخصص میتواند با استفاده از فولیکولهای باقیمانده بانک مو و به کمک روشهای ترکیبی کاشت، موهای بیشتری به محل طاس پیوند بزند و تراکم آن ناحیه را افزایش دهد.
- اصلاح زاویه رشد موها: موهایی که با زاویه مناسبی کاشته نشده باشند، غیرطبیعی به نظر میرسند. در این شرایط پزشک میتواند برخی از فولیکولها را اصلاح و یا حذف کرده و فولیکولهای جدیدی با زاویه صحیح در محل گیرنده پیوند دهد.
- پوشش جای زخم: در صورتی که جای زخمهای غیرطبیعی و بزرگی در سر به جا مانده باشد، میتوان به کمک تکنیکهای مدرن جراحی کاشت مو از فولیکولهای دیگری برای پوشش زخمها استفاده کرد و ظاهر زخمها را بهبود بخشید.
2. درمان های دارویی
گاهی داروهایی نظیر ماینوکسیدیل یا فیناستراید برای تقویت رشد موهای کاشتهشده توسط پزشک تجویز میشود. مصرف این داروها میتواند نتیجه نامطلوب کاشت مو را تا حدی بهبود دهد؛ زیرا این مواد با افزایش جریان خون باعث تحریک رشد فولیکولهای مو میشوند و ریزش موها را کاهش میدهند.
3. استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت (PRP)
PRP یک روش غیرتهاجمی برای تقویت رشد موهای کاشتهشده است که به پیشگیری از ریزش مو نیز کمک میکند. در این روش، پلاسمای غنی از پلاکت (حاوی فاکتورهای رشد) از خون فرد استخراج میشود و به ناحیه کاشت تزریق میگردد و بدین ترتیب، افزایش رشد موها و بهبود نتایج کاشت مو را به دنبال دارد.
4. لیزر درمانی کمتوان (LLLT)
لیزر تراپی با لیزرهای کمتوان یکی از دیگر روشهای غیرتهاجمی درمانی برای بهبود رشد موها و افزایش تراکم آنها میباشد. در این روش با تحریک فولیکولهای مو و افزایش جریان خون در پوست سر، رشد موها افزایش مییابد. به همین دلیل، لیزردرمانی کمتوان به عنوان یک درمان مکمل برای بهبود نتایج کاشت موی ناموفق مورد استفاده قرار میگیرد.
سخن آخر
شکست خوردن کاشت مو به دلایل مختلفی ازجمله عدم مهارت جراح، روش نامناسب کاشت، کیفیت ضعیف بانک مو و عوامل ژنتیکی بستگی دارد. شما زیباجویان گرامی میتوانید با تهیه پکیج کاشت مو دکتر سینوهه، با جراحان ماهر و متخصص اقدام به کاشت مو نمایید و هیچ گونه نگرانی از بابت شکست کاشت مو نداشته باشید.
سؤالات متداول
1. آیا کاشت موی ناموفق قابل اصلاح است؟
بله، کاشت موی ناموفق معمولاً به کمک روشهای مختلفی نظیر جراحی اصلاحی، پیوند مجدد فولیکولهای مو و استفاده از تکنیکهای غیرتهاجمی نظیر PRP و لیزتراپی قابل اصلاح است.
2. دلایل اصلی شکست کاشت مو چیست؟
شکست کاشت مو میتواند به دلایل مختلفی ازجمله کیفیت ضعیف بانک مو، مراقبتهای ضعیف پس از جراحی، مهارت پایین جراح و مشکلات ژنتیکی و هورمونی رخ بدهد.
3. آیا میتوان بعد از یک کاشت ناموفق دوباره کاشت مو انجام داد؟
بله، در بیشتر موارد میتوان به منظور رسیدن به نتیجه مطلوبتر، جراحی مجدد یا اصلاحی کاشت مو انجام داد؛ اما باید وضعیت بانک مو، سن مناسب برای عمل مجدد و دلایل شکست قبلی پیوند مو به دقت مورد بررسی قرار گیرد تا بهترین نتیجه حاصل گردد.
4. آیا هزینه جراحی اصلاح کاشت موی ناموفق بیشتر از عمل اولیه پیوند مو است؟
این مورد به مرکز کاشت مویی که به آن مراجعه میکنید بستگی دارد. باید بدانید که در جراحی اصلاحی پیوند ناموفق مو، فولیکولهای کمتری به نسبت جراحی اولیه استخراج و برداشت میشوند که طبیعتاً هزینه کمتری دارد؛ اما از طرفی دیگر، جراحی مجدد کاشت مو نیاز به مهارت و دقت بیشتر پزشک دارد و حتی ممکن است درمانهای دارویی تکمیلی نیز نیاز باشد که این موارد بر هزینه نهایی میافزاید.
5. چه مدت بعد از کاشت موی ناموفق میتوان کاشت اصلاحی مجدد انجام داد؟
معمولاً یک سال طول میکشد تا نتیجه نهایی کاشت موی اولیه روی سر ظاهر شود. پس از این دوره، در صورتی که نتیجه مطلوب حاصل نشد میتوان با پزشک متخصص برای جراحی ترمیمی مجدد مشورت و اقدام نمود.
6. اگر برای کاشت موی مجدد، بانک موی ضعیفی داشته باشم، چه کار میتوان کرد؟
در این شرایط میتوان از موهای ناحیه ریش یا موهای بدن برای ترمیم جای زخمهای قابل مشاهدهای که به دلیل استفاده از تکنیکهای قدیمیتر ایجاد شدهاند، استفاده کرد. البته چون موهای بدن دارای خواص ژنتیکی متفاوتی نسبت به موهای روی سر هستند؛ لذا فولیکولهای بیشتری برای رسیدن به یک نتیجه کامل باید استخراج شوند.
نظر شما